KunstVerhaal

Information

This article was written on 26 Nov 2013, and is filled under 03 Middeleeuwen, 04 Renaissance, 05 Barok, schilderkunst.

Rijksstudio

Zoek inspiratie en maak je eigen verzameling kunstwerken. Oude kunst in een vlot nieuw jasje.

you-can-share-rijksstudio

 

 

 

 

 

Je kunt alle werken die je ziet in de collectie van het Rijksmuseum, bewaren door verzamelingen aan te maken in je eigen Rijksstudio. Je kunt ook details van werken bewaren.

Het Rijksmuseum Amsterdam heeft al haar kunstwerken online gezet. Alle beelden van de collectie online zijn haarscherp. Je favoriete werken kun je daarom beeldschoon laten afdrukken. Als poster bijvoorbeeld. Of downloaden om er zelf iets van te maken!

Bekijk alle Rijksstudio’s

Bekijk  als voorbeeld in Rijksstudio de collecties van Marjo Hofmann

rijksstudio 1rijksstudio 2

Les-idee:

Laat leerlingen de collectie van het Rijksmuseum bekijken. De afbeeldingen zijn in zeer hoge resolutie te zien en er kan worden ingezoomd op alle details. Hier kan iedereen online zijn eigen kunstverzameling aanleggen. Je kan bijvoorbeeld kiezen op onderwerp: stillevens 17e eeuw, alle portretten met parels of snorren, of schilderijen met katten, of landschappen of alle kunstwerken  met sport als onderwerp…… Ook kan je in je verzameling details van schilderijen vastleggen.

De opdracht kan als huiswerk gegeven worden of met behulp van ICT (laptops, tablet, computerlokaal) gezamenlijk in de les gedaan.

Leerlingen van VWO3 maakten in 2012 ieder zijn of haar eigen kunstcollectie naar aanleiding van de lessen over de kunst van Gouden Eeuw en de reacties waren zeer positief. Sommigen maakten zelfs meerdere verzamelingen omdat ze het zo leuk vonden. Aan de keuze van de details kon ik als docent opmaken dat veel leerlingen echt goed gekeken hadden naar voorwerpen en bijzondere detaillering in de schilderijen.

Enkele voorbeelden gemaakt door leerlingen van 3VWO bij het onderwerp Gouden Eeuw:

Rijksstudio van Lieke met als thema: emoties.

Rijksstudio van Anna met als thema: rood

Rijksstudio van Kim: Ik heb voor dit schilderij gekozen omdat hij heel gedetailleerd was, en ik het kant van haar mouwen heel mooi kon zien, samen met haar haarband en die strik. Ook in haar sieraden zag je een glinstering van het metaal.

 

 

Met mijn brugklas 1BK wil ik collecties gaan maken bij de teken-opdrachten:

  • tekeningen van dieren met potlood en inkt
  • schilderijen van landschappen

Leer-opbrengst:

  • Leerlingen worden geactiveerd om kritisch te kijken en bewust keuzes maken.
  • Leerlingen doen inspiratie op voor hun eigen werk.
  • Leerlingen kunnen hun voorkeuren delen met anderen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.