KunstVerhaal

Information

This article was written on 15 Apr 2013, and is filled under 01 Romeinse kunst, architectuur, beeldhouwkunst, bouwkunst, schilderkunst.

Current post is tagged

, ,

Pompeii, de laatste dag

 

Pompeii Mysterieen

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ik huiver nog steeds bij de herinnering, maar ik zal proberen uit te leggen hoe het was. Het werd donker, niet donker zoals bij een maanloze of bewolkte nacht, nee, pikkedonker, zoals wanneer je de lamp uitblaast in een gesloten ruimte…
Velen zochten de hulp van de goden, maar nog veel meer geloofden dat de goden er niet meer waren en dat het heelal zou worden ondergedompeld in eeuwige duisternis.”                                                                                             (Gaius Plinius Minor)

Ooggetuige

De 17-jarige Plinius (de jongere) is de neef en adoptiezoon van een geleerde en moedige admiraal (Gaius Plinius Maior) van de Romeinse vloot. Samen met zijn oom is hij vanaf de baai aan de overkant ooggetuige van de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Hij ziet zijn oom vertrekken met zijn schip om het onbekende natuurverschijnsel van dichtbij te bekijken en onderzoeken. Plinius de jongere blijft achter en ziet tot zijn verbijstering een grote golf kokend hete giftige gassen langs de hellingen naar beneden rollen recht op de stad af. Zijn oom ziet hij nooit meer terug. In een serie brieven beschrijft hij wat hij meemaakt en welke indruk de vulkaanuitbarsting op hem heeft. Later zal Plinius bekend worden als schrijver en politicus.

De gruwelijke ervaringen van Plinius en de bewoners van Pompeii waren inspiratiebron voor de film “Pompeii, de laatste dag”.

Pompeii
Pompeii is het buitenverblijf van rijke Romeinen. Het is het jaar 79 n.C. en de de bevolking van de Romeinse stad Pompeii wordt in het dagelijks leven totaal verrast door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Dankzij de dikke laag lava zijn veel voorwerpen, gebouwen en lichamen bewaard gebleven. Hierdoor kunnen archeologen van alles te weten komen over het leven in een Romeinse stad. Vanaf de 18e eeuw is de stad Pompeii opgegraven, onderzocht en gereconstrueerd.
Tegenwoordig is Pompeii een groot openluchtmuseum. Je wandelt er door de straten en gebouwen waar het Romeinse leven tot stilstand is gekomen.

102034

foto: © Niek Jongeneel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LESOPDRACHT

Leerlingen verplaatsen zich in de bewoners van Pompeii, en reconstrueren dagboeken van een architect, beeldhouwer, graffiti-schrijver en schilder. Ze doen onderzoek naar functie, betekenis, stijlkenmerken  en technieken van de kunstwerken uit het Romeinse Rijk.

Download werkboekje:  Pompeii, de laatste dag.

 

Comments are closed.