KunstVerhaal

Information

This article was written on 15 Apr 2013, and is filled under 02 Vroeg Christelijke kunst, architectuur, bouwkunst.

Het geheim van San Clemente


San Clemente 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nachten ligt Pater Mullooly wakker van het geluid van stromend water onder zijn kerk.  Hij gaat op zoek naar de oorzaak van dit geluid. Liggen onder zijn kerk de restanten van een vergeten Romeins aquaduct?

In de onderkerk vindt hij eeuwenoude fresco’s die het verhaal uitbeelden van paus Clemens en de wonderen die hem tot heilige hebben gemaakt. En dan blijkt dat daaronder de resten liggen van woningen uit het oude Rome van de 1e eeuw, de tijd van de eerste christenen en een mythische religie uit het oosten. Dankzij de nieuwsgierigheid van deze 18e eeuwse pater kunnen we nu de drie periodes uit de geschiedenis op één plek bezoeken.

Fresco’s en heiligdommen, de bouw van de eerste christelijke kerken in Rome. Via het verhaal van Sint Clemens komen in de lessen andere heiligen aan de orde, zoals Sint Nicolaas en Sint Valentijn. Waarom gaan mensen in de Middeleeuwen op pelgrimstocht? Wat betekent een relikwie voor die pelgrims?

pelgrimsroute01

 

 

 

 

 

 

 

LESOPDRACHT
Bedenk een pelgrimsroute naar aanleiding van Sint Valentijn of Sint Nicolaas. Maak een landkaart waarop je wegen, landschappen en steden laat zien. Welke gebouwen (kloosters, kerken, bruggen enz.) komt een pelgrim op zijn route tegen? Zet ze op de kaart.
Gebruik afbeeldingen die je zoekt op internet op kopieert uit boeken. Geef bij de gebouwen een beschrijving van de bouwstijl en benoem de belangrijkste kenmerken.

Salem_Ansicht_1665

 

Comments are closed.