KunstVerhaal

Information

This article was written on 21 Apr 2013, and is filled under 04 Renaissance, architectuur, beeldhouwkunst, bouwkunst, schilderkunst.

Cosimo en Lorenzo op zoek naar talent

Lorenzo Medici

 

 

 

 

 

 

 

 

Een krachtig gezicht, dat past bij zijn persoon. Il Magnifico, zo noemen ze Lorenzo d’ Medici in het Florence van de Hoog-renaissance.  Op zoek naar de meest getalenteerde kunstenaars organiseert hij prijsvragen voor vernieuwende kunstwerken.

De’Medici
Het geslacht De’ Medici (of Dei Medici) was een machtige en invloedrijke familie, die in Florence als grondleggers van het internationale bankwezen gedurende de 15e eeuw op het gebied van kunst een toonaangevende rol speelden. De macht van de’ Medici was het grootst onder de leiding van Lorenzo il Magnifico.(1449-1492). Hij was een liefhebber van de kunsten en van de filosofie, en zelf was hij een niet onverdienstelijk dichter. Hij zorgde hij er voor dat eminente kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo de nodige ondersteuning kregen.

Cosimo De’Medici (1389-1464) was de grondlegger van het fortuin van de familie en verzamelaar van kunst. Een bekend architect/kunstenaar die hij hielp was Brunelleschi.

Opdracht:    ART BATTLE

We maken met de klas een eigen prijsvraag. Kies partij voor een van deze drie kunstenaars:
Filippo Brunelleschi
Leonardo da Vinci
Michelangelo Buonarotti

Verzamel van deze kunstenaar informatie en maak een portfolio. Dat is een presentatie van zijn beste werk.

Laat in je portfolio zien wat de kwaliteiten zijn van deze kunstenaar en zorg ervoor dat hij de prijsvraag wint en het felbegeerde contract van de opdrachtgever krijgt. In overleg met je docent presenteer je het portfolio met een poster of een PowerPointPresentatie.

!!! Beantwoord in je portfolio de vragen:
Volledige naam, geboortedatum, sterfdatum
Portret van de kunstenaar, beschrijf zijn uiterlijk.
Wat is zijn band met Cosimo of Lorenzo de’Medici?
Welke belangrijke projecten heeft hij gedaan?
Laat minimaal 5 afbeeldingen van werken van hem zien (met titel, datum en plaats) en beschrijf wat hier bijzonder aan is.
Beschrijf de technieken die hij toepast.
Wat onderscheidt hem van andere kunstenaars? Wat was vernieuwend in zijn werk?
Wat vind je zelf bijzonder aan hem en zijn werk? Waarom vind je dat hij de prijs moet winnen?

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.