KunstVerhaal

Information

This article was written on 21 Jun 2013, and is filled under 03 Middeleeuwen, architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst.

Monsters en zotten

 “Een monster…!  Ik stuur die goddeloze duivel terug naar de hel!”   Rechter Frollo wil de wereld verlossen van ontucht en zonde. Maar aan de blikken van de beelden van Notre Dame voelt hij een knagende angst voor zijn onsterfelijke ziel.

zottenoptocht2

 

 

 

 

 

Quasimodo
Parijs van 1482. De zigeuner Clopin vertelt een groep kinderen het verhaal van de klokkenluider van de Notre Dame. Het verhaal begint twintig jaar eerder, wanneer een klein groepje zigeuners bij hun tocht naar Parijs wordt onderschept door rechter Claude Frollo en zijn soldaten. De enige vrouw in het groepje vlucht met haar baby naar de Notre Dame omdat Frollo denkt dat er gestolen goederen in het bundeltje wat ze vasthoudt zitten (terwijl het haar verminkte baby is), maar Frollo haalt haar in voor ze naar binnen kan vluchten.

Victor Hugo

De Klokkenluider van de Notre Dame is een boek dat Victor Hugo in 1831 schreef. Het speelt zich bijna volledig af in en om de kathedraal Notre-Dame van Parijs. Het gaat over de onbeantwoorde liefde van de klokkenluider Quasimodo voor de beeldschone zigeunerin Esmeralda.

Het boek is meerdere keren verfilmd. In 1939 verscheen de film van William Dieterle met acteur Charles Laughton als Quasimodo. In 1996 maakte de Disney-studio een animatiefilm van het verhaal.

Aan de hand van filmfragmenten en afbeeldingen uit bovengenoemde films verplaatsen de leerlingen zich in de gedachten wereld van de middeleeuwer. Het verhaal van Quasimodo is uitgangspunt voor een nadere beschouwing van de Notre Dame, de kenmerken van gotische kerkbouw, beeldhouwwerk en glas-in-lood vensters.

NotreDameVictorHugo1

 

 

 

 

 

 

 

 

Koning der zotten

Twintig jaar lang is Quasimodo de klokkenluider van de Notre Dame. Frollo staat erop dat hij zich nooit buiten de kerk vertoont omdat mensen hem zullen haten voor zijn lelijkheid. Op aandringen van zijn enige vrienden, drie waterspuwers die in Quasimodo’s bijzijn tot leven komen, gaat Quasimodo toch de stad in zodat hij het zottenfestival mee kan maken. Doordat die dag iedereen in een gek of lelijk kostuum rondloopt, valt hij niet op.
Tijdens het hoogtepunt van het feest wordt Quasimodo ontdekt en spontaan tot koning van het festival gekroond, omdat hij de lelijkste man van Parijs is. De festiviteiten ontaarden al snel in een marteling voor Quasimodo maar Frollo weigert in te grijpen. Uiteindelijk is het Esmeralda die Quasimodo te hulp komt.

640px-Pieter_Bruegel_II-Combat_de_Carnaval_et_Careme_IMG_1463

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekening zottenoptocht

We bekijken de zotten en monsters van Jeroen Bosch en Pieter Breughel. Iedere leerling tekent een eigen “zot”.

Met hun zot moeten ze een of meer spreekwoorden uitbeelden met een dier en/of lichaamsdeel, zoals: De hond in de pot vinden, De koe bij de hoorns vatten, Een gegeven paard niet in de bek kijken, Met je neus in de boeken zitten, Het hart op de tong dragen……..

en deze worden na afloop achter elkaar aan de muur gehangen zodat een zottenoptocht ontstaat.

Materiaal vetkrijt op papier.

zottenoptocht2

 

 

 

 

zot4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zot2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zot1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zot3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.