KunstVerhaal

KunstVerhaal visie

Van Gogh eyes

 

 

 

 

“Vincent van Gogh, dat is toch die kunstenaar die zijn oor afsneed?”

Herkent u deze reactie bij het noemen van de naam Vincent van Gogh in de klas? De naam van deze legendarische kunstenaar roept direct het beeld op van de man met het oor in verband. De rossige baard, een paar blauwe ogen die ons priemend aankijken onder de hoed van stro, we kennen zijn gezicht allemaal. Maar dat oor, dat blijft in ons geheugen gegrift. Hoe zat het daar ook al weer mee? Het verhaal van de verwarde en miskende kunstenaar roept verwondering op en spreekt tot de verbeelding van leerlingen. Deze verwondering kan uitgangspunt zijn voor leerlingen om meer te willen weten over de kunstenaar en zijn kunst.

Verhalende lessen

KunstVerhaal geeft suggesties voor inspirerende lessen kunstgeschiedenis voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Lessen vanuit een verhalende invalshoek, bedoeld om via een grotere betrokkenheid van leerlingen te leren over kunst. De lessen kunnen worden gebruikt door docenten die naast hun praktische kunstlessen aandacht willen besteden aan de geschiedenis van kunstenaars en hun kunstwerken.

Gebruik website

Kijk in het menu bij lessen om een overzicht te krijgen van alle lessen.

De meest recente of opvallende  lessen zijn op de actuele homepagina met afbeeldingen geïntroduceerd.

Kijk in het menu bij bronnen voor verwijzingen naar sites van musea en ander kunstinstellingen, literatuur, kunstenaars enz.

In de lijst met categorieën kan gericht gezocht worden naar bepaalde periodes of specifiek schilderkunst, architectuur enz.

 

Visie

De visie van KunstVerhaal is gebaseerd op onderzoek in de (kunst)educatie van o.a.  Michael J.Parsons (1987 en 2005), Kieran Egan (2005), Howard Gardner (1999)

Meer weten over achtergrond van de visie van KunstVerhaal?

download project KunstVerhaal

 

Marjo Hofmann,MarjoHofmann

docent beeldende vorming, master kunsteducatie,

beeldend kunstenaar

 

 

 

Latest posts